Temps  una hora 54 minuts

Coordenades 520

Data de pujada 3 / de maig / 2017

Data de realització de maig 2017

-
-
245 m
57 m
0
1,4
2,8
5,62 km

Vista 388 vegades, descarregada 6 vegades

a prop de Llefià, Catalunya (España)

La caminada comença al barri del Riu Sud, creua el barri del Riu Nord i el barri del Centre; s'enfila pel barri del Singuerlin i, el de la Guinardela; careneja la Serralada de Marina i descendeix pel barri d'Oliveres fins al barri de Can Zam.

He fet l'aproximació des de Barcelona amb el bus B20 i el deixo a l'alçada de la parada de metro de la L9 Can Peixauet. Tot endinsant-me al centre de la ciutat, passo per la parada de metro de la L1 Santa Coloma. Aquest és el tram de la caminada que passa per la ciutat més antiga (plaça de la Vila, ajuntament, Centre d'Art Contemporani Can Sisteré, i el Safareig que entre els anys 2002 i 2003 la zona (Pl. del safareig) va ser reurbanitzada i es va procedir a excavar les restes de l'antic safareig, condicionat i respectant les restes gràcies a dues cobertures de vidre sobre plataformes de material ceràmic que permeten veure l'antiga estructura. El safareig era un edifici rectangular semi soterrat de 87,5 m² construït l'any 1868 per l'Ajuntament. S'han conservat la bassa central i el sistema de canalització d'aigua. La bassa estava dividida en dues meitats: una per ensabonar la roba i una altra per esbandir-la. A més, tenia una estructura de pedres inclinades per facilitar la postura a l'hora de rentar. L'estructura original aprofitava l'aigua d'una petita riera que arribava fins a la mina de Regants i que donaria nom al carrer del Safareig. L'any 1879 es va cobrir amb una petita teulada que va ser reformada als anys 30 del segle XX per construir un teulat sostingut per bigues de fusta i rodejat per arcades de maons. L'espai era utilitzat principalment per veïnes dels barris del Centre, Singuerlín i Fondo però, després d'anys en desús, l'obra va acabar per ser enderrocada el 1972.
Edifici exponent de l’arquitectura rural colomenca construït amb tapia de parets arrebossades i pedra vista a les obertures i cantonades. A l’interior es conserven els arcs originals de les dues plantes i un forn i un hipogeu o túnel, probablement utilitzat com a refugi en temps de guerra. La construcció acull avui en dia el Centre de Recursos Juvenils Mas Fonollar.
Aquesta escultura reprodueix un original en bronze del període 1975-1981 de la desapareguda artista local Conxa Badia Mutlló. La reproducció ampliada fou feta per l’escultora Marta Solsona. Realitzada per a recordar la proclamació de Santa Coloma de Gramenet com a Ciutat Pubilla de la Sardana, que tingué lloc el 2007. Escultura de grans dimensions formada per tres figures humanes de formes exageradament arrodonides, amb els braços enlairats i entrellaçats
Singuerlin
Vistes
L'ascensor inclinat de Can Franquesa fou inaugurat el gener de 2011, la instal·lació uneix els carrers Còrdova i Menorca. L'ascensor va suposar també la millora de l'entorn, rehabilitant les escales que comuniquen amb el carrer de Formentera, construint una passarel·la elevada que suposa la restitució del passatge interior, reforçant la il·luminació i modificant els talussos de la zona. L'ascensor salva 33 metres i té 3 parades (1 superior, 1 intermèdia i 1 inferior). La cabina té una capacitat de 25 persones i pot transportar un càrrega màxima de 1.875 kg. Va ser fabricat per ThyssenKrupp Elevadores.
Serra
Can Serra
Serra
Grafitis
Pi
Can Oliveres
Escultura en omenatge a en Lluís Hernández Alcàsser, també conegut com «el Capellà Roig», (Barcelona, 13 de novembre de 1936 - Santa Coloma de Gramenet, 20 de juliol de 2015) va ser un sacerdot i polític català. Va ser alcalde de Santa Coloma de Gramenet de 1979 a 1991. Escultura, obra de l'artista colomenc Chema Moreno, consisteix en un bust de bronze de l'exalcalde tocant-se la barbeta amb la mà esquerra, que va col·locat sobre una peanya d'acer parcialment oxidat que té gravada la silueta d'un bloc de pisos del barri de les Oliveres en una banda i tres oliveres als altres tres costats. El conjunt té una alçària aproximada d'1,7 metres, perquè, en paraules de l'autor, aquesta mida "permet que els vianants el puguin mirar directament als ulls". El bust està situat davant de la sortida del metro, amb Hernández mirant cap al que va ser el seu barri, les Oliveres. L'obra ha tingut un cost de 13.000 euros que han estat sufragats amb aportacions voluntàries de veïns i d'entitats.

Comentaris

    Si vols, pots o aquesta ruta.