Coordenades 307

Data de pujada 23 / de maig / 2019

Data de realització de maig 2019

-
-
23 m
-19 m
0
5,2
10
20,61 km

Vista 185 vegades, descarregada 2 vegades

a prop de Noordwolde, Friesland (Nederland)

Begin: Bushalte Centrum Noordwolde Eind: Treinstation Steenwijk

Interstate
De Nederlandsche Trammaatschappij was groot (297km) en overdekte het grootste gedeelte van Friesland. We lopen van Noordwolde naar Steenwijk. Beide niet in Drenthe, maar er tussenin is het wel Drenthe.
We starten bij Noordwolde een jong veendorp, dat bekend is geworden om zijn teenvlechterijen. Wat de Duitsers kunnen, kunnen wij ook bedacht destijds een dominee. Er is nu zelfs een vlechterijmuseum.
We lopen evenwijdig aan het oude spoor richting Wilhelminaoord en passeren een dierenbegraafplaats. (Larixhof). Het ligt er prachtig, er liggen natuurlijk honden en katten, maar ook konijnen en een slang. Zolang je betaald blijven de beesten, of wat daar van over is, liggen.
We lopen naar Frederiksoord. Het ontstaan van het plaatsje is gekoppeld aan de stichting van de Maatschappij van Weldadigheid door ondermeer Generaal Johannes van den Bosch. Na de Franse bezetting, was een groot gedeelte van de bevolking straatarm en Johannes dacht dat het mogelijk moest zijn om sommigen een nieuwe kans te geven. Hij kocht een stuk woeste grond en zette er kleine boeren neer. Dat wil zeggen, de mensen moesten eerst boer worden. Zo werd er een landbouwschool gesticht.
We lopen langs een museum, de oude dokterswoning, de ambtenarenhuisjes en het oude postkantoor. Kortom een stuk recente historie.
We lopen verder langs Wapserveense Aa richting Steenwijk en passeren met als grootste attractie Smithy’s Palace, een jongeren discotheek.
Vanaf hier lopen via landelijke wegen naar Steenwijk, dat weer in Overijssel ligt. Het is een vestingstadje dat in de 80jarige oorlog voortdurend werd geplunderd.
De plaats dankt zijn naam aan de vele zwerfkeien die in de grond zijn aangetroffen. Het ligt dan ook op een stuwwallen gebied.
Tenslotte: als je bij het station komt aan de achterzijde, houd er dan rekening mee dat je via hoge trappen de treinen kunt bereiken.
Parada d'autobús

001 Dr Mulderstraat Noordwolde

Intersecció

002 Trambaan

Geen tramtrack, maar de wijk heet zo
Pont

002X Ingang Friese Wouden

Monument

003 Elsweg

Panoràmica

004 Naamen van Eemneslaan

Met meikever!
Monument

005 Hooischuur Marianahoeve

Punt d’informació

006 Hooiweg

Dierenbegraafplaats Larixhof
Intersecció

007 Frederiksoord

Punt d'interès

008 Rotonde

Monument

009 De Dokterswoning

Nu een apotheek
Monument

010 Maj van Swietenlaan

Monument

011 Voormalige Tuinbouwschool

Riu

012 Wapserveense Aa

Riu

012X Wapserveense Aa bij de afslag

Intersecció

013 Polderweg

Monument

014 Gasdistributie De Wulpen

Na de beving van 22 mei 2019
Riu

015 Eesveen

Panoràmica

016 De Bult

Intersecció

017 Kruising met de A32

Pont

018 Steenwijker Aa

Parada de tren

019 Station Steenwijk

Comentaris

    Si vols, pots o aquesta ruta.