Coordenades 885

Data de pujada 1 / de juny / 2018

Data de realització de juny 2018

-
-
23 m
-17 m
0
5,6
11
22,38 km

Vista 270 vegades, descarregada 3 vegades

a prop de Zwartsluis, Overijssel (Nederland)

Begin: Busstation Zwartsluis Eind: treinstation Zwolle

Door Zwartwaterland naar Zwolle
Deze wandeling staat vooral in het teken van Zwartwaterland, de hele gemeente met Zwartsluis, Hasselt en vooral het Zwarte water.
De tram liep over de N331 en dat is verbazingwekkend saai, als je er al mag lopen.
We lopen vanaf Zwartsluis en hier zie je hoeveel wateren hier bij elkaar kwamen, zoals de Arembergergracht en het Meppelerdiep en het Zwartewater zelf natuurlijk. Werd er vroeger turf afgevoerd, nu doet de pleziervaart zich te goed aan al dat water hier. Destijds was Zwartsluis het centrum voor het besnijden van Joodse jongetjes en Jan de Koning (CDA) kwam hier vandaan.
Via polderpaden lopen we langs de Buismanfabriek en Zwartewatersklooster. Dat laatste is een gehucht, waar weleer (1233) een nonnenklooster werd gesticht omdat de Bisschop van Utrecht was omgekomen. En die nonnen maar bidden. In de 16de eeuw waren de dames er weer klaar mee.
We lopen naar Hasselt (Overijssel). Een prachtig plaatsje met veel water ook. Het is een echt Hanzestadje, want het lag best strategisch aan de Vecht, het Zwarte Water en verderop natuurlijk de IJssel. De illustraties uit de WG van de Hulst boeken kwamen uit Hasselt. Ze hebben hier dan ook de Hulstdagen.
Voorbij de Hasselt trekken we verder langs het Zwarte Water richting Zwolle, waarbij het water via de Mastenbroekbrug verlaten om door de groene noordelijke wijk Holtenbroek van Zwolle te lopen.
We komen precies in Noord Zwolle uit bij de oude stadsmuren om dwars door het centrum te lopen. Zwolle is ook een Hanzestad en als hoofdstad van Overijssel heeft het veel moois, zoals de wallen, de markten, de oude straatjes, de Michaelkerk (met zijn glazen engel), de Perperbus (toren) en de eye-catcher: de fundatie. Een eclectisch museum met een Griekse voorgevel en een en enorme betegelde koepel: Je vindt het mooi of je vindt het lelijk zoals een voorbijganger vertelde. Feit is, dat het museum het goed doet.
Het treinstation Zwolle is recentelijk verbouwd en vernieuwd en vormt het middelpunt van veel treinverbindingen: Kampen,Lelystad, Amersfoort, Arnhem, Emmen, Groningen/Friesland.

Veure més external

Parada d'autobús

001 Bushalte Zwartsluis

Pont

002 Meppelerdiep

Monument

003 Gemaal

Monument

003X Buismanfabriek

Punt d'observació d'aus

004 Zwartewaterkloostersweg

Punt d’informació

005 Zwartewaterklooster

Geen klooster wel een paar huizen met het oude kerkhof
Riu

006 Zwartewaterklostersweg

Riu

007 Sluizerdijk

Riu

008 Binnengracht Hasselt

Monument

009 Kalkoven in Hasselt

Avituallament

010 Markt en oude stadhuis Hasselt

Riu

011 Overijsselse Vecht in het Zwarte Water

Punt d’informació

012 Grens Zwolle Zwartwaterland

Llac

012X Hasselterdijk Kolkzicht

Pont

013 Mastenbroekbrug

Pont

014 Op de Brug

Arbre

015 Andantepad in Zwolle

Lloc religiós

016 Michaelskerk

Museu

016X De Fundatie

Parada de tren

017 Station Zwolle

Comentaris

    Si vols, pots o aquesta ruta.