Coordenades 753

Data de pujada 19 / de novembre / 2014

Data de realització de novembre 2014

-
-
10 m
-24 m
0
5,0
10
20,07 km

Vista 1780 vegades, descarregada 4 vegades

a prop de Brunnepe, Overijssel (Nederland)

De IJssel uit naar Schokland
(Begin: Bushalte De Witte Brug (Kampen) Einde: Bushalte Loefstraat (Ens))

De IJssel eindigt redelijk abrupt in mooie deltagebied. Op een gegeven moment houdt de rivier op te bestaan waarna het water zich splitst in Kattendiep en Keteldiep. Het Kattendiep is extra gegraven in 1940 om de IJssel extra ruimte te geven om het Ketelmeer in te stromen. We verlaten hier het delta gebied om naar de Ramspolbrug te lopen. Hij is spliksplinternieuw (2012) en verbindt via de N50 de Noord-Oostpolder met het Kampereiland. Er zitten zelfs zonnepanelen op, (ook aan de verkeerde kant), waarmee de brug een zogenaamde nulenergie brug is, waarbij de elektrische energie in condensatoren wordt opgeslagen. De oude brug is volledig verdwenen.
We komen hier ook langs de balgstuw die in geval van hoog water het water uit het ketelmeer bij een stromvloed moet tegenhouden.
We zien hier ook de geheel gerestaureerde witte Uitkijktoren. Ik dacht eerst dat het weer zo’n luchtwachttoren oude koude oorlog was, maar dat is een vergissing. Hij lijkt er wel op, maar het is gewoon een recreatieve toren die mooi is opgeknapt.
We lopen langs het Ketelmeer langs de rand van de NO-polder en slaan net voor het IJsseloog naar Schokland. Het is een ringvormige opslagput voor slib uit het Ketelmeer. De boel was hier dermate vervuild, dat men een vaste opslagplaats voor het slib heeft gecreëerd. Het ding ligt er al vanaf 1999. Bij het graven zijn mamoetbeenderen en grote zwerfkeien gevonden. En nu maar hopen dat hij niet gaat lekken.
Het pad naar en door Schokland is prachtig. Het eiland op het land wat vroeger veel groter was meet nu 4km lengte en een paar honderd meter breedte. Al in 1859 werd het eiland ontruimd op last van Willem I. Te gevaarlijk. Veel bewoners verhuisden naar het katholieke Monnickendam terwijl de protestanten naar Kampen gingen. Ook op dit eilandje waren er dus twee geloven die soms tot hevige twisten leidden. Nu is het eiland een Unesco openluchtmuseum met irritant veel informatieborden en een heus museum waar je mammoetbeenderen kunt bewonderen en kunt kennismaken met Schokse klederdracht en Schokse cultuur.
Destijds was Schokland een belangrijke oriëntatiepunt voor de scheepvaart, de vuurtoren en de misthoorn ontbreken dus niet. Via een smal pad verlaten we dit uniek stukje Nederland en lopen we verder door de polder naar de weg naar Ens voor de bus.
Riu

001 Kampereiland

Pont

002 Eilandbrug

De N50 brug
Riu

003 IJssel

Laatste stukje IJssel: splitst in Kattendiep en Keteldiep[
Panoràmica

004 Uitkijktoren

Uitkijktoren Jan Nap
Pont

005 Ramspol

Ramspol brug met Stuw en Balg
Panoràmica

006 Luchtwachttoren

Luchtwachttoren aan het Ramsdiep
Llac

007 Ketelmeer

Ramsweg langs het Ketelmeer
Llac

008 Ramsweg Palenweg

Begin van de Talenweg naar SChikland
Punt d’informació

009 Zuid Schokland

Infobord in Schokland Zuidpunt
Arbre

010 Bosrand West

Bosrand aan de Westkant van Schokland
Punt d’informació

011 Schokland West

Ruinepad in West Schokland
Lloc religiós

012 Middelbuurt

Kerkje in Middelbuurt met Infobord en zicht op de polder
Punt d’informació

013 Info

Infoborden over Schokland
Panoràmica

014 Haven Schokland

De Oude Haven met Vuurtoren, Begraafplaats, Huis en Kunst
Arbre

015 Einde Plankenweg

Laatste stuk vd Plankenweg door Schokland

Comentaris

    Si vols, pots o aquesta ruta.