jvdm
91 19 35
 • Foto de Rolstoelpad Kreken van Saleghem
 • Foto de Dwarsdijk
 • Foto de Groenendijk weide
 • Foto de Natuurcentrum Panneweel
 • Foto de Panneweel
 • Foto de Sint-Jacobsgat

Temps  39 minuts

Coordenades 181

Data de pujada 12 / de maig / 2008

Data de realització d’abril 2008

 Mostra elevació

Vista 10457 vegades, descarregada 119 vegades

a prop de Kemphoek, Oost-Vlaanderen (Belgique)

De lusvormige wandeling start en eindigt aan het Natuurhuis, Krekeldijk 2 in Meerdonk. Over de polderdijken wandelend zie je snel links het besloten deelgebiedje Panneweel. In dit verland wiel, bevinden zich enkele interessante drijftilvegetaties en komen voor onze streek zeldzame planten voor zoals galigaan en wateraardbei.
Wandelend over de Krekeldijk kom je langs het mooie Sint-Jacobsgat, zo genoemd naar de heilige op wiens naamdag de dijken destijds braken. Valide wandelaars kunnen vrij dit gebied betreden en ten volle genieten van de zich herstellende natuur op een vroegere maïsakker. Je komt hier wellicht oog in oog te staan met een paar grote grazers.
Langs de wandelsluisjes sluit je perfect weer aan bij het bewegwijzerde wandelpad. Je wandelt over een breed fiets- en wandelpad. Bij de plassen en wielen langs de Saleghemdijk haal je best de verrekijker boven, want ,met een beetje geluk, kan je hier naast de fuut ook de ijsvogel observeren die sinds enige tijd onze welgekomen gast is.
Volg de bewegwijzering doorheen de Rietlandstraat met aan het einde de verlande oude Saleghemvaart, een mooi rietmoeras met een lange rij knotwilgen. Deze ideale schuil- en broedplaats van vele veldvogels, wordt door onze vrijwilligers zorgzaam in stand gehouden.
Als je verder gaat dan heb je links nog het Reigersbos, met daarachter de Karnemelkputten. Het pad loopt door een dreef met meerdere popolierenrijen en langsheen bloemrijke weiden.
Langzaam komt de grote Saleghemgeul dichterbij. Je gaat er volledig omheen. Op de Dwarsdijk staat een rustbank. Je hebt er een prachtig uitzicht over de Geule met aan weerszijden enkele graanakkers, waar Natuurpunt oude akkeronkruiden in stand wil houden.
Wellicht deel je daar onze verwondering over de grote diversiteit van het Krekengebied van Saleghem. Links zie je dadelijk weer het beboste Panneweel. Langs de bewegwijzerde wandeling lopen aan de rechterkant, beneden de dijk meerdere aarden wegeltjes en karrensporen. Valide wandelaars kunnen
deze nevenpaadjes rustig bewandelen. Er zijn ook enkele doodlopende wegeltjes, ga er rustig eens kijken. Vaak tref je er weer een verrassend stukje natuur aan dat onze afdeling beheert.
Deze wandeling wordt in het bijzonder aanbevolen aan rolstoelpatiënten,omdat het pad veelal gelegen is op de dijken. Zo heb je steeds een mooi uitzicht op het natuurgebied.
Het krekengebied van Saleghem strekt zich uit over het grondgebied van de vroegere gemeenten Sint-Gillis-Waas, Meerdonk en Vrasene. Het vormt een kronkelig snoer van kleine en grote plassen, rietkragen, wilgenbosjes en moerassen die vaak een eigen naam dragen.Samen met de soms bloemrijke dijken, de populieren en vele knotwilgen vormt het een uniek landschap.
Tekst gebaseerd op folder van Natuurpunt Waasland-Noord – www.panneweel.be .
Punt d'interès

Dwarsdijk

Baan - Baan
Punt d'interès

Groenendijk weide

Baan - Baan
Punt d'interès

Karnemelkputten

Baan - Baan
Punt d'interès

Natuurcentrum Panneweel

Baan - Baan
Punt d'interès

Oostbroekbos

Baan - Baan
Punt d'interès

Oostbroekse meersen

Loofhout - Loofhout
Punt d'interès

Panneweel

Baan - Baan
Punt d'interès

Sint-Jacobsgat

Baan - Baan

1 comentari

 • Foto de VIM

  VIM 15/03/2009

  Tof initiatief en fijne beschrijving mét bronvermelding.
  Een hint: er bestaat op Wikiloc een specifiek pictogram voor rolstoeltochten in plaats van de wandelaar.

Si vols, pots o aquesta ruta.